- Beneficiile consumului de fructe
- Inscrieri gratuite pentru centrele medicale naturiste
- Eugen Giurgiu - omul care a descoperit si promovat tratamentele naturiste
- O clasificare a terapiilor alternative
- Cum actioneaza remediile homeopate
- Cum actioneaza impreuna Feng Shui, cristaloterapia si cromoterapia
- Ce este medicina alternativa si complementara?
Index tratamente naturiste A .. Z
Index afectiuni A .. Z
Marul
Marul este produsul speciei de pomi fructiferi foarte raspanditi si cultivati in regiunea noastra - Malus domestica. Pomul fructifer este originar din Asia unde si azi poate fi gasita varianta salbatica a acestuia: Alma. Productia mondiala de mere este dominata de China, urmata de SUA, Iran, Turcia, Rusia si Italia.
Pana in prezent au fost identificate aproape 7500 de varietati de mere, obtinute fie in urma incrucisarilor repetate, fie in laborator. Ca o curiozitate, in anul 2010 un grup de cercetatori au anuntat ca au reusit sa decodeze genomul complet al marului (varietatea Golden Delicious) si au anuntat ca acesta contine nu mai putin de 57.000 de gene, cel mai complex genom de planta studiat pana la acea data si mult mai cuprinzator decat genomul uman care contine aproximativ 30.000 gene.
Marul este un fruct cu o valoare nutritiva foarte ridicata. El contine o mare varietate de minerale si vitamine.
Valori nutritionale:
Apa – 84.6%
Proteine – 0.2%
Grasimi – 0.5%
Carbohidrati – 13.4%
Fibre – 4.0%
Valoarea energetica – 59*
Minerale si vitamine:
Calciu – 10 mg
Fosfor – 14 mg
Fier – 1 mg
Minerale – 0.3%
Vitamina A – 40 UI**
Cantitati mici de vitamina E, H and B Complex
* Valori pentru o portie de 100 grame
** Unitati Internationale
Merele contin o serie de substante deosebit de valoroase pentru organism: acizi fenolici, antocianine, glutation, pectina, quercitina, rutinozina, toate acestea avand un rol important in reducerea colesterolului, prevenirea cancerului, a afectiunilor de plamani si colon, precum si a infectiilor.
Merele crude contin in general cantitati mici de amidon care in procesul de coacere se transforma in intregime in zaharuri. Odata cu cresterea nivelului de zaharuri, creste si nivelul acizilor, care in cea mai mare parte sunt reprezentati de acidul malic, complet metabolizat de catre organism.
Este recomandata consumarea merelor cu coaja, deoarece aceasta contine mai multa vitamina C decat pulpa. Cantitatea de vitamina C este tot mai mica inspre centrul fructului. De asemenea, coaja contine de cinci ori mai multa vitamina A decat pulpa.
Beneficiile consumului de mere si proprietatile curative ale acestora
Merele au un rol foarte important pentru mentinerea sanatatii si in tratamentul multor afectiuni. Principiul medicinal activ al merelor este reprezentat de pectina, ingredientul terapeutic natural care se gaseste in partea interioara a cojii si in pulpa. Pectina ajuta procesul de detoxifiere furnizand‘acidul galacturonic’ necesar pentru eliminarea anumitor substante nocive. De asemenea, pectina previne descompunerea proteinelor in tubul digestiv. Acidul malic din mere este benefic pentru intestine, ficat si creier.
Anemia : Merele, fiind bogate in fier si fosfor dezoxidat (fara arsenic) sunt foarte eficiente in tratamentul anemiei. In aceasta afectiune este mai eficienta folosirea merelor sub forma sucului proaspat. Se poate consuma pana la un kilogram pe zi. Sucul trebuie consumat cu o jumatate de ora inainte de masa sau chiar inainte de culcare. Merele trebuie spalate temeinic inainte de stoarcere.
Constipatie si diaree: merele sunt utilizate atat in tratamentul diareei, cat si al constipatiei. Merele crude sunt foarte indicate in cazurile de constipatie. Pentru a asigura un tranzit normal este necesar consumul a cel putin doua mere pe zi. Merele fierte sau coapte sunt de asemenea un remediu des folosit impotriva diareei. Procesul de coacere inmoaie celuloza si furnizeaza balast pentru materiile fecale.
Dizenterie: s-a descoperit ca merele au un efect pozitiv in tratarea dizenteriei acute sau cronice la copii. Se administreaza mere coapte si dulci sub forma de piure de cateva ori pe zi, de la 1 la 4 linguri, in functie de varsta.
Afectiuni ale stomacului: Un remediu natural din mere pentru stomacul deranjat se poate prepara prin zdrobirea unui mar intreg pe care l-ati feliat inainte. Poate fi adaugata scortisoara sau miere. Marul astfel pasat poate fi consumat in intregime (fara samburi si codita) Aveti grija sa il mestecati bine inainte de a-l inghiti. Pentru cele mai bune rezultate, consumati din marul astfel preparat de cateva ori pe zi intre mesele principale. Pectina din marul pasat, care este o substanta medicinala naturala 100% va avea o actiune protectoare a mucoasei stomacale datorita proprietatilor sale absorbante si calmante. De asemenea, un mar razalit combinat cu o lingura de miere si cateva seminte de susan reprezinta un tonic pentru stomac si poate sa deschida si pofta de mancare. De aceea, este bine sa fie consumat inainte de masa. Stimuleaza secretia sucurilor digestive si usureaza asimilarea tuturor nutrientilor din mancare.
Durerile de cap : Merele sunt foarte indicate in tratamentul tuturor formelor de dureri de cap (migrene, cefalei, etc). Un mar copt dupa ce indepartati coaja si zona mai tare care inconjoara samburii, poate fi consumat cu putina sare in fiecare dimineata pe stomacul gol. Acest tratament trebuie tinut pentru aproximativ o saptamane. Va da rezultate foarte bune chiar si in cazurile de dureri de cap cronice.
Afectiuni cardiace: Merele sunt de mare importanta pentru pacientii cu afectiuni cardiace. Merele sunt bogate in potasiu si fosfor si sarace in sodiu. Inca din vremurile stravechi se stia ca merele consumate impreuna cu mierea sunt remedii foarte eficiente in afectiunile cardiace. In prezent, studiile efectuate in acets sens au condus la ideea ca cei care consuma suficient potasiu din mesele zilnice sunt mai feriti de infarct. Merele sunt una din aceste surse bune de potasiu.
Hipertensiunea arteriala: Merele sunt foarte indicate in cazurile de HTA (hipertensiune arteriala). Dieta bazata pe mere are efect diuretic rapid si mareste cantitatea de urina, aducand presiunea arteriala la valori normale. De asemenea, elibereaza rinichii, prin reducerea nivelului de clorura de sodiu. In plus, nivelul crescut de potasiu din mere reduce nivelul sodiului din tesuturi.
Afectiuni reumatice : Merele sunt considerate a fi un tratament natural foarte bun pentru guta, artrita si alte afectiuni reumatice care in general sunt cauzate de intoxicarea cu acid uric. Acidul malic continut de mere se crede ca ar neutraliza acidul uric si ca ar duce in acest fel la calmarea durerilor reumatice. Merele preparate sub forma de dulceata sunt foarte bune in durerile reumatice. Este suficient sa va masati zona dureroasa cu acest gel / dulceata de mere.
Tusea seaca: Merele dulci sunt bune in tratarea tusei seci. Pentru calmarea tusei se vor consuma in jur de 250 grame de mere dulci pe zi, pentru aproximativ o saptamana.
Pietre la rinichi : In tarile unde se consuma de obicei cidru natural neindulcit , cazurile de calculi renali sau pietre la rinichi sunt aproape inexistente. Fructul de mar proaspat si copt este cel mai indicat.
Afectiuni oculare : Apa obtinuta din coaja de mere este un remediu naturist excelent pentru tratarea ochilor inflamati, atat sub forma de bautura cat si sub forma de spalaturi externe. Acest lichid poate fi obtinut prin fieberea in apa a cojilor de mere pentru cateva minute. Apoi se strecoara si se poate adauga putina miere. Merele supra-coapte sunt un bun remediu pentru durerile de ochi. Pulpa marului se aplica peste ochii inchisi si se fixeaza in aceasta pozitie cu un bandaj. Poate sa ramana in aceasta pozitie de la 1 pana la 2 ore.
Afectiuni stomatologice : Cariile dentare pot fi prevenite prin consumul regulat de mere deoarece acestea au proprietati de curatare a zonei bucale mai bune decat orice alt fruct. Consumate dupa mese, merele ofera acelasi efect de curatare a dintilor ca si un periaj, cu diferenta ca acidul pe care il contin merele, pe langa aportul nutritiv in sine, ajuta la drenajul salivei din cavitatea bucala, lucru care este important pentru dinti. Acidul din mere are efect antiseptic asupra bacteriilor din cavitatea bucala atunci cand marul este mestecat.
Aduc un plus de vigoare si vitalitate: Merele sunt cele mai bune fructe care ajuta la tonifierea sistemelor vitale. Ajuta la inlaturarea anumitor deficiente ale organelor vitale si fortifica intreg corpul. Tonifica si creierul deoarece contine mai mult fosfor si fier decat orice alt fruct sau leguma. Consumul regulat de mere si lapte are efecte de intinerire si insanatosire a pielii. Pentru persoanele care presteaza munci sedentare in special, merele ajuta foarte mult prin faptul ca au un efect calmant si relaxant.
Consumul merelor:
Marul este de obicei consumat proaspat, ca fruct pentru desert. Merele mai pot fi consumate in salate impreuna cu alte fructe, sau pot fi coapte sau gatite. De asemenea, se pot consuma si sub forma de fruct uscat – deshidratat, dulceata de mere, suc de mere sau otet de mere. Sucul de mere proaspat stoarse este printre cele mai gustoase sucuri naturale de fructe.
Atentionari
Cei sensibili nu ar trebui sa consume merele pe stomacul gol deoarece pot sa le provoace crampe. Merele sunt aproape sigur stropite cu diferite substante chimice toxice pentru a le feri de daunatori in timpul cresterii lor si de aceea este foarte important sa le spalati foarte bine inainte de a le consuma.
Vezi si Beneficiile consumului de mere
Vezi si alte remedii naturiste din categoria Fructe si legume
Distribuiti aceasta pagina!
Centre medicale naturiste din tara
Brasov, Brasov
Tel: 0743 26 99 88
Ramnicu Valcea, Valcea
Tel: 0350.431.692
0758.287.242
Cluj-Napoca, Cluj
Tel: 0264 433268
0728 026489; 0753 325379
Cluj-Napoca, Cluj
Tel: 0264.410.861
Cluj-Napoca, Cluj
Tel: 0744 900908
0757 093093
Timisoara, Timis
Tel: 0723.34.76.54
0746.34.76.54
Brasov, Brasov
Tel: 0040 751 04 00 01
Constanta, Constanta
Tel: 0722 453 570
0722 777 864
Lugoj, Timis
Tel: + 40 723 197 488