Coxartroza este o forma de reumatism degenerativ aparut la nivelul incheieturii soldului. In general apare la varsta de 50 – 60 ani insa tinerii nu sunt ocoliti nici ei (malformatii ale articulatiei coxo – femurale) ori la copii dupa administrare de medicamente (predmison). Cauzele coxartrozei: 45% sunt cauze necunoscute iar 55% sunt coxartroze secundare favorizate de malformatii congenitale ale soldului sau de traumatisme ce duc la fracturi de col femural, “spranceana” cavitatii acetabulare sau de luxatie coxo femurala (St. Suteanu)

Tulburarile de statica ale bazinului determinate de inegalitatea picioarelor si scoliozele lombare au si ele un rol foarte important in declansarea coxartrozei. Cartilajul este afectat datorita unor forte mecanice prea mari care actioneaza asupra articulatiei soldului, alterand nutritia cartilajului, tulburarile vasculare din jurul lor, ducand la aparitia unor microfracturi repetate ciclic in decursul vietii individului

In cazul coxartrozei aproape nimeni nu ajunge la doctor decat dupa ce resimte durere. Se zice ca durerea a fost data primei perechi de oameni odata cu izgonirea lor din rai, ca a aparut odata cu prima creatura si ca va disparea odata cu ultima. In cazul coxartrozei durerea este cronica si trebuie diminuata sau chiar suprimata prin diverse metode de tratament, atata timp cat nu s-a ajuns la anchilozarea incheieturii ori la forme acute de durere.

Medicatie alopata: Medicamentele antiinflamatoare sunt cele prescrise de majoritatea doctorilor insa trebuie tinut cont ca toate au efecte adverse (digestive, renale, hepatice, hematologice, reactiii adverse) uneori foarte grave. Miscarea, kinetoterapia, mobilizeaza articulatiile si amana procesul de fibrozare a zonei. Fizioterapia poate de asemenea sa ajute. Cand toate acestea nu dau rezultate si boala avanseaza pana la invaliditate, se poate recapata articulatia numai cu ajutorul unei proteze de sold. Proteza nu dureaza foarte mult, de aceea este recomandata indeosebi persoanelor in varsta.

Tratament naturist pentru coxartroza

Exista insa si metode naturiste de tratament a coxartrozei. Aceste metode se bazeaza pe principiul “primum non nocere” si au ca scop invingerea bolii prin regenerarea cartilajului coxo-femural. Toate celelalte metode de tratament asa-zis naturist care vi se propun si care nu duc in final la regenerarea cartilajului nu fac altceva decat sa calmeze durerile si sa stopeze in cel mai bun caz procesul degenerativ (de ex. fizioterapia). Afectiunea ramane insa in acelasi stadiu si mai devreme sau mai tarziu va fi nevoie de interventie chirurgicala (in stadii foarte avansate ale bolii) sau un tratament de recuperare naturist adevarat pentru coxartroza, care poate sa ajute la refacerea cartilajului hialin distrus de boala.