Albinele folosesc propolisul, denumit si “cleiul albinelor”, pentru a intari structura stupului, a reduce vibratiile din interior si pentru a face stupul mai putin accesibil altor vietati, sigiland alte intrari alternative. Propolisul are de asemenea rolul unui dezinfectant general si este utilizat pentru a preveni putrezirea organismelor vii prinse in interiorul stupului (daca un animal mic precum soarecele moare in interiorul stupului, fiind prea mare pentru a putea fi scos afara de catre albine, ele vor mumifica corpul imbracandu-l in propolis si astfel el nu va putrezi si nici nu va mirosi).

De asemenea, albinele folosesc propolisul ca pe un medicament, acesta impiedicand raspandirea infectiilor virale, bacteriene sau fungice in interiorul stupului.

Utilizari ale propolis-ului

Propolis-ul este utilizat de cele mai multe ori in tratamente sub forma tincturii de propolis, care este un extract de propolis pe baza de alcool 30%. Datorită substanţelor conţinute - balsamuri, uleiuri eterice, substanţe analgezice, flavone şi rezine - tinctura de propolis este folosita cu succes in tratamentul unui numar mare de afectiuni.

Tinctura de propolis are o puternica acţiune bactericidă, antifungică şi antivirală, este analgezic local, cicatrizant şi regenerator al ţesuturilor vii. Propolisul acţionează ca un stimulent al sistemului imunitar si al metabolismului. De asemenea, propolisul acţionează asupra sistemului capilar, reducand fragilitatea şi permeabilitatea capilară.

Tinctura de propolis se poate utiliza atât extern cat si intern.

  • Uz extern: cicatrizant cu rol de regenare în tratamentul arsurilor de gradul I şi II, afte bucale, plăgi atone, diferite dermatoze. Produsul se aplică prin tamponarea zonelor afectate, fără aplicare de pansament intrucât se formează o peliculă fină, flexibilă, care nu permite suprainfectarea plăgilor.
  • Uz intern: conform prescriptiilor medicului specialist, sub formă de picături, impreuna cu apa sau cu sucuri naturale.

Produse pe baza de propolis

Tinctura de propolis 20 ml.

Produs antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, cicatrizant, anestezic local

detalii produs...