Alopecia areata este o afectiune care determina caderea masiva a parului din zone relativ bine delimitate (de unde provine si denumirea de areata). Afectiunea este specifica tinerilor pana in 20 de ani, dar poate afecta persoane de toate varstele, de la copii, pana la varstnici. Cauza aparitiei alopeciei areate este interna, imunitara. Sistemul imunitar al organismului ataca in mod gresit celulele sacului pilos care protejeaza foliculul de par, iar efectul este cel de cadere a parului din zonele afectate. Desi singurele efecte sunt de ordin estetic, aceasta afectiune trebuie investigata si de multe ori este posibila recuperarea pacientilor daca se face un tratament estetic adecvat.

Aceasta afectiune  - alopecia areata - nu trebuie confundata cu alopecia. Alopecia simpla este cauzata de multe ori de utilizarea unor sampoane alcaline, vopsirile repetate si prea dese ale parului, stress, diabet zaharat sau cancer, micoze la nivelul pielii capului, anticonceptionalele orale, hipertiroidism. Alopecia areata are cauze care nu au fost precis determinate. De aceea, tratamentele eficiente ale alopeciei areate sunt de cele mai multe ori personalizate. Cele mai bune rezultate in cazul alopeciei areate se obtin prin tratamentele estetice efectuate prin autohemoterapie si homeopatie.

Remedii naturiste pentru alopecia areata

Aceste remedii naturale desi exista, efectele lor nu sunt la fel de eficiente pentru fiecare persoana. Aceste tratamente practic nu actioneaza prin combaterea cauzelor caderii parului ci mai degraba actioneaza pentru stimularea regenerarii si cresterii parului. 

Se stie ca urmatoarele remedii naturale au efecte de stimulare a cresterii parului si de regenerare a podoabei capilare:

  • propolis-ul - sub forma de alifie sau tinctura de propolis - pentru masaje zilnice ale pielii capului
  • năsturel - frectii cu suc obtinut din planta proaspata
  • coada şoricelului - decoct de 50 grame planta la 1 l apa -  se foloseste la clatirea parului dupa spalare
  • ulei de masline - masaj, urmat de acoperirea parului cu un prosop timp de 2-3 ore si apoi clatire
  • tinctura de ardei iute - frectionarea pielii o data pe saptamana, in combinatie cu  tinctura de urzica sau tinctura de usturoi
  • alifie cu rostopască
  • ceai de pedicuţă - clatirea parului cu decoct obtinut din pedicuta

Tratamentele naturiste efectuate pentru alopecia areata sunt , asa cum am mai spus, strict personalizate. Trebuie gasita cauza cea mai probabila care a determinat aparitia acestei afectiuni, iar tratamentele estetice cu cele mai bune rezultate se obtin in centrele medicale specializate in tratarea afectiunilor estetice dermatologice.