- Beneficiile consumului de fructe
- Inscrieri gratuite pentru centrele medicale naturiste
- Eugen Giurgiu - omul care a descoperit si promovat tratamentele naturiste
- O clasificare a terapiilor alternative
- Cum actioneaza remediile homeopate
- Cum actioneaza impreuna Feng Shui, cristaloterapia si cromoterapia
- Ce este medicina alternativa si complementara?
Index tratamente naturiste A .. Z
Index afectiuni A .. Z
Cromoterapie
Culoarea este o radiatie electromagnetica avand o anumita lungime de unda in spectrul vizibil, insa pentru medicina naturista ea reprezinta un bun remediu. Terapia prin culoare este administrata pacientilor de medicul naturist prin intermediul obiectelor de vertimentatie, a modului in care este decorata o incapere sau prin intermediul obiectelor din incaperile frecventate de pacienti.
Cromoterapia a fost folosita inca din vechime in China si in Egipt. Culoarea rosie, patronata de zeul Osiris, era folosita pentru “cresterea vitalitatii”, iar cea galbena, culoarea zeitei Isis, pentru “stimularea spiritului”. In trecut, chinezii au folosit culorile si la punerea unui diagnostic. Pentru ei, daca pielea unui pacient era de culoare rosie, aceasta semnifica o tulburare energetica in meridianul inimii; pielea de culoarea galbena – un exces energetic in meridianul splina-pancreas; o culoare usor verzuie era semnul unei afectiuni in meridianul energetic al ficatului etc.
Influenta culorilor asupra starii de spirit
Acest lucru a fost demonstrat in cazul binecunoscut din povestea podului londonez Blackfriers. De pe acest pod se aruncau in apele Tamisiei un mare numar de oameni, pentru a-si pune capat zilelor. Dupa schimbarea culorii acestuia din negru in verde deschis, numarul sinuciderilor a scazut foarte mult, lucru pus de specialisti pe seama noii sale culori, recunoscuta pentru proprietatile ei relaxante si sedative.
Cromoterapia, desi este fundamentata stiintific, este folosita doar ca metoda de tratament ajutatoare, iar specialistii care o folosesc recunosc faptul ca ea contribuie in primul rand la ameliorarea unor suferinte, prin influentarea anumitor organe direct sau indirect, dar mai ales prin influentarea psihicului, mentalului pacientului.
In practica de specialitate, terapia prin culoare sau cromoterapia se aplica individual sau grupurilor mici de persoane, de cele mai multe ori in legatura stransa cu muzicoterapia. Vizionarea unei culori sau a jocurilor de lumini colorate se face timp de 30-60 minute, din pozitia sezanda. Vizionarea culorilor in scopuri terapeutice poate fi practicata si la domiciliu, cu ajutorul unor diapozitive colorate, proiectate pe un perete alb.
Purtarea imbracamintei colorate dupa preferinte este tot o forma de cromoterapie. Dar, de cele mai multe ori, preferintele noastre nu coincid intotdeauna cu indicatiile cromoterapeutilor. In timp ce acesti specialisti ne recomanda sa purtam iarna imbracaminte in culori calde (oranj, galben, rosu) si reci in timpul verii ( albastru si verde-inchis), noi procedam exact invers. Tot cromoterapeutii recomanda persoanelor melancolice haine cu un colorit cat mai viu si desene tipatoare.
Cromoterapia in medicina traditionala indiana
Indienii recomada purtarea unei imbracaminte de culoare:
- rosie pentru stimularea poftei de mancare;
- galbena, pentru stimularea muncii intelectuale;
- oranj, pentru tulburari de dinamica sexuala;
- verde sau gri-deschis pentru combaterea emotiilor;
- albastra sau violet, in timpul evenimentelor cu incarcatura emotionala mare (folosirea lor indelungata va produce oboseala, constipatie si indigestie)
- alba, cu ocazia evenimentelor ce simbolizeaza puritate
Toate aceste culori trebuie sa fie de origine vegetala si minerala.
Cromoterapia la domiciliu si la locul de munca
Tinand seama de proprietatile terapeutice ale culorilor, in camera de dormit trebuie sa predomine albastul sau verdele foarte deschis (niciodata rosu, indiferent de nuanta), in spatiul de lucru oranjul sau galbenul( care imbunatateste randamentul muncii intelectuale), in baie albul.
Peretii birourilor trebuie vopsiti in oranj sau galben (niciodata in alb, care scade ritmul oricarei activitati), la fel si coridoarele sau scarile.
In incaperile cu temperaturi ridicate nu va fi folosita culoarea rosie, numai culori reci (albastru, verde sau violet-deschis), care dau iluzia de raceala.
In salile de operatie si in saloanele bolnavilor trebuie sa predomine culorile sedative si calde. Din saloanele copiilor nu trebuie sa lipseasca culoarea roz. Aflati mai multe informatii despre teoria culorilor si aplicatiile sale in designul de interior.
Proprietatile terapeutice ale culorilor, indicatiile si contraindicatiile lor
ROSU stimuleaza sistemul nervos, matebolismul, circulatia sangelui.
Indicatii: raceala, frison, anemii, dureri reumatice agravate de firg si umezeala, constipatie, tuberculoza, inaintea competitiilor (dar numai pentru scurte perioade de timp).
Contraindicatii: hipertensiune arteriala, isterie, febra foarte mare, furie, temperamente sanguine.
PORTOCALIU tonifica aparatul respirator, combate spasmele, stimuleaza atentia, fixeaza calciul in oase, afrodisiac.
Indicatii: bronsite, scleroemfizem pulmonar, astm bronsic, rinite cronice, menstruatie redusa sau absenta, litiaza biliara, boli de rinichi, impotenta sexuala.
Contraindicatii: nici una.
GALBEN stimuleaza sistemul nervos si aparatul digestiv, creste tonusul muscular si secretiile ficatului, stomacului si pancreasului.
Indicatii: constipatie, balonari, insuficienta hepatica, indigestie, paraziti intestinali, dureri de cap, astenie, mialgii, melancolie, pentru stimularea atentiei si memoriei.
Contraindicatii: isterie, alcoolism, palpitatii.
VERDE dilata vasele de sange, mai ales pe cele de calibru mic, scade tensiunea arteriala, sedativ.
Indicatii: insomnie, hipertensiune arteriala, alcoolici agresivi, stari emotionale, iritabilitate, incontinenta urinara.
Contraindicatii: nici una, cu conditia sa nu fie folosit in nuante inchise vreme indelungata.
ALBASTRU sedativ, da iluzia de rece ( mai ales in nuante inchise).
Indicatii: durerile de cap, varsaturi, tuse nervoasa, angine, epilepsie, insomnie, arsuri, bufeuri de caldura, icterul noului nascut.
Contraindicatii: raceala, frison, boli reumatice. Imbracaminte albastra in nuante inchise purtata mai multa vreme va produce oboseala, constipatie, iar la unele persoane chiar stari depresive.
INDIGO amelioreaza durerile si stimuleaza glandele paratiroide.
Indicatii: dureri de orice fel, sinuzite, reumatism articular acut, nevralgii, tulburari de vedere, cataracta, epistaxis, zgomote in urechi, nefrite, tulburari de auz, sensibilitate gustativa diminuata sau pierduta.
Contraindicatii: nici una.
VIOLETUL, sedativ, stimuleaza producerea globulelor albe. La unele persoane creste tensiunea arteriala si frecventa batailor inimii.
Indicatii: boli reumatice, nevralgii, insomnie, dureri cauzate de frig si de umezeala, epilepsie, tuse uscata, astm bronsic, frica, furie.
Contraindicatii: persoanele melancolice sau depresive.
TURCOAZUL, calmant, tonifiant, regenereaza pielea.
Indicatii: traumatisme, arsuri, dureri mari, astenie, surmenaj.
Contraindicatii: nici una.
NEGRUL creeaza stare de tristete. Se foloseste numai ocazional.
ALBUL da senzatie de liniste, stimuleaza tonusul organelor interne.
In ceea ce priveste nuantele din cadrul unei culori si ele, la randul lor, pot avea efecte diversificate asupra organismului.
ROSU INCHIS (Purpura) calmeaza durerile, scade tensiunea arteriala, stimuleaza circulatia sangelui in vene, anafrodisiac.
Indicatii: dureri, febra, epistaxis, menstruatie dureroasa si abundenta, eczeme, emotii.
ROSU APRINS stimuleaza contractia inimii,circulatia sangelui in artere si acivitatea rinichilor, afrodisiac.
Indicatii: hipotensiune arteriala, impotenta sexuala, frigiditate, menstruatii reduse sau absente.
ROZUL, sedativ, creeaza o ambianta optimista si odihnitoare, confera protectie (la copii).
Indicatii: nevroze, copii.
GRIUL, sedativ.
Indicatii: nevroze, hipertensiune arteriala.
MAROUL, sedativ, echilibrant (mai ales in tonuri nu prea inchise).
Indicatii: nevroze.
Centre naturiste din țară unde puteti beneficia de tratamente prin Cromoterapie
- Medical Link
Constanta, Str Fagetului, 138, bl ST7, A, jud. Constanta, Telefon: 0722 453 570
Distribuiti aceasta pagina!
Centre medicale naturiste din tara
Brasov, Brasov
Tel: 0743 26 99 88
Ramnicu Valcea, Valcea
Tel: 0350.431.692
0758.287.242
Cluj-Napoca, Cluj
Tel: 0264 433268
0728 026489; 0753 325379
Cluj-Napoca, Cluj
Tel: 0264.410.861
Cluj-Napoca, Cluj
Tel: 0744 900908
0757 093093
Timisoara, Timis
Tel: 0723.34.76.54
0746.34.76.54
Brasov, Brasov
Tel: 0040 751 04 00 01
Constanta, Constanta
Tel: 0722 453 570
0722 777 864
Lugoj, Timis
Tel: + 40 723 197 488