Acupunctura este o colectie de tehici care presupun inteparea pielii pacientului cu niste ace foarte fine pentru a stimula anumite puncte cheie de pe suprafata pielii. A aparut in China si este considerata una dintre cele mai vechi metode de tratament din lume. In medicina traditionala chineza stimularea anumitor puncte de pe suprafata pielii corecteaza dezechilibrele energetice din corp, asigurand un flux de energie qi prin meridianele corpului.

Se considera ca fiecare dintre punctele stimulate de pe meridiane corespunde unui organ sau unei functii. Acupuncturistii sustin ca sunt capabili sa trateze o multime de afectiuni, intre care anxietatea si depresia, problemele muschilor si ale sistemului osos, hipertensiunea si simptomele premenstruale, durerea de cap si durerile de spate, rinitele alergice, obezitatea.

Consultatia

La prima vizita, terapeutul va va pune intrebari despre antecedentele medicale si stilul de viata. Va examineaza limba si tonusul pielii si va ia cele 12 pulsuri principale de pe meridiane, cate 6 la fiecare incheietura a mainii. Numarul vizitelor ulterioare depinde de problemele de sanatate individuale.

Cea mai obisnuita forma de tratament este infigerea de ace in piele. De obicei procedura nu este dureroasa, desi puteti simti o usoara furnicatura. Acele sunt lasate pe loc de la cateva minute pana la o jumatate de ora. Vi se mai pot face si alte tratamente, ca presopunctura si moxibustia (arderea unei plante medicinale, numita moxa, deasupra unui punct de acupunctura).