Tehnica Alexander este o metoda prin care pacientii invata sa isi restabileasca sau sa ajunga la un echilibru natural, la o anume flexibilitate si usurinta de a face anumite miscari.

Practic, aceasta metoda ii invata pe pacienti cum sa isi dozeze efortul pentru a face o anumita activitate, in acest fel rămânând organismului mai multa energie pentru celelalte activitati. Nu este neaparat o serie de exercitii ci mai degraba o metoda de reeducare a minţii şi corpului care sa va ajute sa descoperiti un nou echilibru al corpului prin eliminarea tuturor tensiunilor si miscarilor care nu sunt necesare.

De mici ni se spune: "stai in pozitia corecta" sau "trage umerii in spate" sau "vezi ca iar nu stai bine", dar putini oameni stiu sa explice micutilor ce inseamna "pozitia corecta" si acest concept se invata automat de fiecare copil in parte pe baza experientelor sale de viata crezand ca pozitia corecta este cea in care nu i se mai cere sa o indrepte. Efectele se vad zi de zi daca va uitati imprejur: gat intepenit, umeri adusi in fata, respiratie restrictionata, etc. Tehnica Alexander ne ajuta sa facem toate miscarile corpului in armonie si se aplica in final tuturor activitatilor noastre zilnice.

Tehnica Alexander este mai presus de toate, o metoda de educare.  Tehnica Alexander utilizeaza o serie de instructiuni verbale si ghidaj usor din partea instructorului pentru a ajuta studentul sa aplica corect aceste instructiuni. Tehnica este predata in cadrul unor sedinte private sau in clase prin lectii care pot sa dureze de la o jumatate de ora pana la o ora.