Meloterapia este un ansamblu de metode de tratament prin care terapeutul foloseşte muzica cu toate implicaţiile ei psihice, emoţionale, mintale, sociale, estetice şi spirituale pentru a ajuta pacientul să se vindece si să-şi menţină sănătatea trupului, a minţii şi a spiritului.

Sunetul este „medicamentul” pe care muzicoterapeutul îl administrează pacientului în urma investigaţiilor clinice şi a raportării lor la profilul său psihologic, social, intelectual şi religios.

Capacitatea terapeutică a sunetelor a fost recunoscută din timpuri primordiale când muzica a reprezentat pentru om o componentă a existenţei sale, un mod de raportare cu sinele şi cu persoanele din jur, dar mai ales, a însoţit formele de vindecare interioarǎ în raport cu cauzele misterioase ale unor boli a căror origine nu era cunoscută.

Muzicoterapia se mai poate defini şi ca arta folosirii sunetelor în relaţia dinamică dintre muzicoterapeut şi pacient în vederea susţinerii şi încurajării unei bune armonii fizice, mentale, emotive şi spirituale a acestuia. Pentru articolul complet si pentru mai multe detalii va invitam sa parcurgeti sectiunea dedicata meloterapiei din site-ul Centrului medical MedreflexLine

Drd. Radu Ioan MUREŞAN este consultant pe probleme legate de muzicoterapie (meloterapie) pentru Centrul medical Medreflex Line din Cluj Napoca, centru unde se foloseste din plin aceasta forma de terapie complementara.

 

Absolutoriu in Teologie la Institutul Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca
Licentiat in Muzica religioasa la Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca
Masterat in Muzicologie la Institutul Pontifical de Muzica Sacra din Roma
Doctorand in Muzicologie la Institutul Pontifical de Muzica Sacra din Roma
Masterand in Meloterapie la Facultatea de Muzica a Universitatii “Transilvania“ din Brasov