Osteofitele (denumite si ciocuri de papagal datorita formei lor) sunt niste excrescente osoase care apar pe capetele oaselor, in jurul articulatiilor sau in interiorul lor, in jurul discurilor intervertebrale, precum si in zonele in care se unesc tendoanele si ligamentele cu oasele.

Osteofitele nu sunt niste formatiuni dureroase in sine, dar daca ele intra in contact cu alte structuri adiacente (oase, vase de sange sau nervi), pot produce iritare si durere. In situatia in care nu irita niciun nerv si niciun vas de sange si nu vin in contact cu nicio alta suprafata osoasa, osteofitele pot trece neobservate chiar si ani de zile.

In alte situatii pot produce tulburari ale circulatiei din regiunea respectiva. Sunt si situatii in care un osteofit poate atinge sacul dural, producand complicatii. Sacul dural este o membrana de culoare alba, dura, fibroasa, care acopera la suprafata maduva spinarii. Forma cea mai grava a depunerilor de calciu pe coloana o reprezinta stenoza spinala. In anumite situatii cand sunt lasate prea mult timp netratate, osteofitele (ciocurile) pot duce si la anchilozarea articulatiei sau a regiunii respective, generand chiar invaliditate.

Cum se formeaza osteofitele?

Oasele sunt niste structuri anatomice in continua transformare. Ele cresc in copilarie, se pot suda dupa anumite fracturi, pot sa creasca sau sa scada in densitate in functie de anumiti factori interni si de varsta. Oasele adultilor sunt de fapt niste depozite de calciu. Prin intermediul vaselor de sange care le hranesc, oasele pot sa fixeze calciul adus de sange sau pot sa elibereze acest calciu pentru a fi transportat spre muschi acolo unde este nevoie de el pentru ca acestia sa se contracte. Astfel, oasele sunt in proces continuu de depunere si eliberare de calciu. In anumite situatii, acest calciu se poate depune si in alte zone, adiacente oaselor, formand aceste osteofite. Cel mai frecvent apar depozite de calciu din cauza unor afectiuni locale, probleme de circulatie sanguina sau alte ezechilibre ale tesuturilor moi din vecinatate care afecteaza circulatia sangelui in zonele adiacente oaselor. Oasele sunt modelate prin actiunea a 2 glande: Glanda tiroida elibereaza calcitonina care opreste distrugerea osului si eliberarea de calciu in sange iar glanda paratiroidă creste concentratia de calciu din sange prin eliberarea hormonului paratiroidian care stimuleaza dizolvarea a parti din os. 

Tratamentul naturist al osteofitelor

Tratamentul naturist al acestor ciocuri se bazeaza pe folosirea unor substante si remedii care au in final ca efect reducerea in dimensiuni a acestor osteofite, pana la disparitia lor. Asa cum ati citit mai sus, o buna functionare a circulatiei sanguine locale are ca efect o buna functionare a oaselor. In tratamentul naturist al osteofitelor se pune foarte mult accentul pe stimularea circulatiei sanguine in zonele afectate de osteofite, pentru ca acestea sa primeasca un aport suficient de sange si substante nutritive, factori de crestere si hormoni tiroidieni. Acest lucru se poate face prin masaj Tui-na, reflexoterapie, acupunctura si presopunctura. Medicina traditionala chineza are explicatii si remedii pentru aceasta afectiune