Aromaterapia (aromoterapia) reprezinta un tip de medicina alternativa care utilizeaza uleiurile esentiale si alti compusi aromatici din plante pentru a imbunatati sanatatea fizica sau starea psihica a unei persoane.

Uleiurile esentiale continute de fiecare planta in radacini, tulpini, frunze, seminte si flori sunt folosite in aromaterapie pentru a stimula echilibrul si armonia corpului, mintii si spiritului. Proprietatile terapeutice ale acestor uleiuri provin din influenta pe care o au asupra hormonilor si altor substante chimice cu rol de mesager care se gasesc in corp si in creier.

Folosirea uleiurilor esentiale dateaza inca de prin anul 4500 i.Ch., cand egiptenii au creat din ele parfumuri si leacuri. Preotii egipteni foloseau uleiurile esentiale la imbalsamare, gasindu-se urme de astfel de substante in mumii vechi de 3000 de ani.

Cunostintele antice au fost pastrate de medicii greci, romani si arabi, ale caror lucrari au influentat medicina timp de secole. In secolul al XVIII-lea, uleiurile volatile erau inca utilizate pe scara larga in practica medicala. Dar la sfarsitul secolului al XIX-lea a inceput fabricarea de esente sintetice, procedeu mai ieftin si mai usor decat extragerea lor din plante, iar folosirea leacurilor obtinute pe cale naturala a cunoscut atunci un declin.

Aromaterapia moderna a aparut odata cu lucrarile chimistului francez Rene-Maurice Gattefosse, care in anii '20 a descoperit proprietatile vindecatoare ale uleiului de levantica. Astfel, el a inceput sa studieze proprietatile antiseptice ale uleiurilor esentiale, si, in 1937, el publica prima carte moderna de aromaterapie.

Folosirea aromoterapiei la domiciliu

Inainte de a folosi aromaterapia pentru tratarea unor simptome care necesita de regula un consult medical, este important sa aveti un diagnostic medical. Cele mai bune uleiuri esentiale se comercializeaza in sticlute de culoare inchisa si sunt obtinute prin distilarea vaporilor sau prin extragerea unei parti de plante naturale, de obicei organice. Eticheta trebuie sa contina denumirea latina a plantei, modul de utilizare, atentionari clare si mentiunea "natural" sau "pur".

Atunci cand folositi un ulei esential pentru masaj sau imbaiere, trebuie sa-l diluati in prealabil cu o substanta adecvata, numita excipient. Pentru masaj, folositi ca excipient un ulei de buna calitate, obtinut prin presare la rece, cum ar fi cel de migdale dulci, de floarea soarelui sau din samburi de struguri. Pentru imbaiere, amestecati uleiurile esentiale cu o lotiune inodora si incolora sau cu spumant de baie obisnuit si turnati in apa de baie.

Proportiile recomandate pentru imbaiere si masaj

Amestec normal pentru imbaiere:  15 picaturi de ulei esential in 10 lingurite de excipient

Amestec pentru imbaiere copii, varstnici, bolnavi: 8 picaturi de ulei esential in 10 lingurite de excipient

Amestec pentru imbaiere copii sub 2 ani: 4 picaturi de ulei esential in 10 lingurite de excipient

Ulei de masaj: 8-12 picaturi de ulei esential in 6-8 lingurite de excipient

Folosirea aromaterapiei prin inhalatie

Inhalatia este calea cea mai rapida de a introduce uleiul esential in fluxul sanguin. Exista doua modalitati simple de a inhala uleiurile:

  • Puneti cateva picaturi de ulei esential pe o bucata de panza, duceti-o la nas si inhalati.
  • Adaugati una sau doua picaturi de ulei esential in apa fierbinte dintr-un vas, puneti-va un prosop in jurul capului si deasupra vasului cu apa si inhalati vaporii cel mult 5 minute.

Toate procedeele se pot repeta de pana la 3 ori pe zi. De asemenea se poate utiliza o lampa odoranta, pentru aromaterapie, caz in care vaporii sunt mai putin concentrati si efectele mai slabe.

Precautii speciale

Desi uleiurile esentiale pure fac bine la piele si pot fi absorbite in fluxul sanguin raspoandind actiunea lor benefica in intregul corp, unele uleiuri esentiale pot provoca reactii cutanate sau crize de astm. Folositi numai uleiuri esentiale naturale.

Daca aveti o piele sensibila, daca suferiti de epilepsie sau hipertendiune arteriala sau ati fost operat recent, consultati un practician calificat inainte de a folosi uleiurile esentiale.

In caz de sarcina, multe dintre uleiurile esentiale trebuie evitate. De aceea,  inainte de a le utiliza e bine sa consultati un specialist.