Presopunctura isi are originile in medicina chineza traditionala, care percepe sanatatea organismului in functie de nivelul si curgerea energiei prin meridiane, energie despre care se spune ca circula in sus si in jos prin corp, din cap si pana in picioare. Aceasta energie vitala este denumita si qi. Se spune ca dezechilbrele sau blocajele in fluxul qi-ului duc la imbolnavire, asa ca medicii chinezi pot trata boala prin reglarea circulatiei qi-ului.

Modalitatea prin care se realizeaza acest lucru este prin apasarea pe anumite puncte de pe corp, unde meridianele trec prin apropierea pielii. Apasand aceste puncte, qi-ul se intensifica sau se redistribuie in functie de genul de boala si de tipul de apasare folosit.

Practicienii din China au lucrat mii de ani cu punctele de apasare folosind acupunctura, precum si presopunctura pentru a influenta curgerea qi-ului. In secolul al VI-lea, calugarii budisti au adus aceasta forma de terapie in Japonia, unde a devenit de asemenea foarte populara. Mult mai recent, in anii 1920, medicii japonezi au pus la punct shiatsu, o terapie care combina presiunea exercitata de degete asupra punctelor de apasare (cunoscute de practicienii shiatsu sub denumirea de tsubo) cu tehnici precum apasarea exercitata cu intreaga palma si intinderea muschilor.

Cereti sfatul unui profesionist

Un practician de presopunctura va va evalua mai intai starea sanatatii dvs. Dupa consult vă va pune intrebari despre antecedentele medicale, stilul de viata si regimul alimentar. Vă va examina tonusul muscular si al pielii, vă va asculta vocea si respiratia.

Pentru tratament, de obicei stati intins, jos pe o saltea . Terapeutul va exercita apasari pe anumite puncte cheie ale corpului si, de asemenea, poate efectua concomitent un masaj sau intinderi ale muschilor.