Veche traditie indiana, yoga implica o larga varietate de exercitii fizice si mintale, mergand de la exercitiile posturale si de respiratie, pana la relaxare si meditatie profunda. Terapia yoga adapteaza aceste exercitii la nevoile si sanatatea persoanei.

Yoga are ca izvor o straveche si bogata traditie care s-a format in India in urma cu mii de ani.  Yoga este o filozofie care cuprinde toate aspectele existentei, de la cele fizice, la cele spirituale. Cu toate acestea exista posibilitatea de a deconecta yoga de invatatura spirituala, urmarind doar actiunea asupra sanatatii mintale si fizice.

Dupa multi ani in care medicina indiana s-a bazat in special pe yoga, la inceputul anilor 1920, la Bombay, Swami Kuwalayanada a incercat sa combine yoga traditionala cu medicina moderna. In deceniile care au urmat, terapia s-a raspandit si in restul tarii. In prezent, multe dintre clinicile de terapie yoga din India sunt asociate cu spitale.

In occident, pentru tratarea anxietatii si stresului, psihologii si medicii utilizeaza acum tehnicile de relaxare derivate din yoga. De asemenea, ei au inceput sa recunoasca importanta exercitiilor yoga posturale, de respiratie, de relaxare si de meditatie, pentru tratarea multor afectiuni obisnuite, ca artrita, boli cardiace, hipertensiune, obezitate si sindrom premenstrual.

Cereti sfatul unui profesionist

Terapeutul yoga va evalueaza mai intai starea sanatatii si factorii care o influenteaza: tipul constitutional, stilul de viata, nivelul de stres la care trebuie sa faceti fata. Apoi alege tehnicile yoga care vi se potrivesc cel mai bine si va invata, fie individual, fie intr-un grup mic, special, cum sa le practicati. In acelasi timp, terapeutul intocmeste schema unei sedinte yoga pe care sa o efectuati zilnic la domiciliu, care va fi revizuita pe masura ce capatati experienta si starea generala vi se amelioreaza.

Deoarece yoga urmareste restabilirea armoniei intre minte, corp si spirit, terapia include practici care sa va calmeze si sa va vitalizeze mintal si fizic, actionand totodata asupra anumitor afectiuni. Tehnicile yoga sunt adesea surprinzator de simple si le veti putea pune in practica fara dificultate, indiferent de starea generala pe care o aveti.

Folosirea terapiei la domiciliu

Pentru a fi eficace, yoga trebuie practicata zilnic, chiar daca sedinta este de scurta durata. In consecinta, alegeti exercitii yoga ce se potrivesc atat stilului de viata, cat si problemelor specifice de sanatate. Sedinta nu ar trebui sa fie prea lunga, astfel incat sa o puteti include cu usurinta in programul fiecarei zile.

Inainte de a va crea propriul program yoga, cereti sfatul unui terapeut yoga calificat sau, in lipsa acestuia, al unui profesor de yoga. Cartile si casetele video sunt utile, dar ele nu pot inlocui un profesor bun. In practica yoga exista multe aspecte subtile pe care nu le puteti deprinde corect fara ca un specialist sa va observe si sa va indrume. Posturile menite sa trateze anumite afectiuni sunt mai eficace daca sunt integrate intr-o sedinta structurata de exercitii yoga, care poate include o varietate de posturi, exercitii de respiratie, de relaxare si de meditatie.