Terapia cu ultrasunete este o procedura care foloseste efectele sunetelor de foarte inalta frecventa (pe care urechea umana nu le poate percepe) pentru a trata anumite afectiuni. Ultrasunetele sunt folosite pentru a stimula tesuturile subcutanante cu unde sonore de frecventa foartye inalta (de la 800 Khz pana la 2 Mhz). Aceste unde sonore, in functie de tipul lor (concentrate sau nu) pot fi folosite in tratamentele care ajuta la livrarea medicamentelor in interiorul corpului transdermal, hemostaza, terapia in cancer, spargerea pietrelor la rinichi, si multe altele.

Efectul undelor sonore de inalta frecventa a fost descoperit in timpul experimentelor cu sonare pe navele si submarinele militare. S-a descoperit ca anumite frecvente si intensitati ale undelor sonore omoara pestii prin supraincalzirea acestora. DIn acel moment s-au gasit o serie de aplicatii medicale ale ultrasunetelor si s-au putut pune la punct mai multe metode de a elimina calculi renali, distrugerea anumitor formatiuni osoase (osteofite), incalzirea anumitor zone din interiorul corpului fara a fi nevoie de interventii chirurgicale.

Beneficiile terapiei cu ultrasunete

Terapia cu ultrasunete poate sa induca sau nu efecte termice in tesuturile expuse, in functie de consistenta tesuturilor si de intensitare/frecventa undelor sonore aplicate. S-au descoperit cel putin 3 efecte benefice ale terapiei cu ultrasunete:

  1. Accelerarea procesului de vindecare prin cresterea circulatiei sanguine in zonele tratate
  2. Reducerea durerii prin faptul ca se reduc edemele si umflaturile care sunt asociate de obicei cu celelalte metode invazive de tratament.
  3. Terapia cu ultrasunete este cumva echivalenta cu efectuarea unui masaj bland asupra muschilor si tendoanelor prin care patrund aceste ultrasunete.

Ultrasunetele ajuta la imbunatatirea activitatii metabolice a celulelor. De aceea, tratamentele de acest fel ajuta foarte mult in procesele de reparare a tesuturilor, in special in cazul in care au aceste tesuturi su suferit in prealabil traumatisme si leziuni.