Psihoterapia reprezinta tratarea tulburarilor emotionale, comportamentale, de personalitate sau a altor afectiuni psihiatrice pe baza comunicarii verbale sau non verbale dintre terapeut si pacient.

Formati pentru a asculta cu atentie si a oferi sprijin in cazurile de nefericire, suparare, stres si anxietate, psihoterapeutii trateaza numeroase persoane care au probleme emotionale si psihologice.

Terapeutii actioneaza ascultand si stimuland pacientul sa vorbeasca despre experientele si relatiile sale, ajutandu-l sa identifice problemele cu care se confrunta. Treptat, acesta ajunge la radacinile profunde ale dificultatilor sale emotionale.

Psihoterapeutii folosesc o varietate de tehnici de lucru, mergand de la o atitudine cordiala si de sustinere morala a pacientului, pana la detasare si atitudine analitica. Cand alegeti un psihoterapeut, este important sa aflati ce tip de tehnici foloseste. Cele mai cunoscute sunt terapia comportamentala (care va ajuta sa renuntati la deprinderile sau obiceiurile daunatoare), terapia de grup (va impartasiti problemele intr-un grup cu alti pacienti), programarea neurolingvistica (ce actioneaza asupra modului in care intamplarile personale va influenteaza perceptiile) si terapia gestalt (care va face constient de limbajul trupului).

In functie de tipul de terapie si de starea pacientului, psihoterapia se face pe termen scurt sau poate necesita un numar mare de sedinte, intinse pe luni sau chiar pe mai multi ani.

Dupa un ciclu de psihoterapie, ar trebui sa fiti in stare sa va confruntati cu dificultatile cele mai variate si sa le depasiti.