Artrita reumatoida este rezultatul unei inflamatii a membranei articulare si a cartilajului. Articulatiile afectate devin dureroase, tumefiate si anchilozate. La cei care sufera de aceasta forma de artrita, raspunsul imun normal al organismului, menit sa-l protejeze impotriva infectiei, se tranfsorma intr-un atac asupra tesuturilor protectoare ale articulatiilor. In prima faza sunt afectate incheieturile mainii si degetele de la maini si picioare. Se poate mosteni predispozitia la artrita reumatoida, dar exista si factori favorizanti. In unele cazuri sunt prezente  si alte simptome - oboseala, anemie, probleme circulatorii, probleme cu tendoanele, ochii si glanda tiroida. Boala se instaleaza de obicei la adultii tineri sau de varsta mijlocie si de doua-trei ori l amai multe femei decat barbati.

Prevenirea artritei

Pentru prevenirea artritei reumatoide, incercati sa identificati si evitati factorii care o declanseaza. Printre acestia se numara: fumatul, stresul, intoxicarea cu pesticide sau medicamente, si chiar anumite alimente cu potential alergen sau inflamator, cum ar fi (in ordinea probabilitatii) - graul si alte cereale, carnea rosie, zaharul, grasimile animale, sarea, cafeaua, lactatele si cartofii. Rosiile si vinetele pot, de asemenea, sa favorizeze instalarea artritei. Incercati sa eliminati aceste alimente din dieta si observati daca in timp apare vreo ameliorare.

Tratament naturist pentru artrita

Majoritatea tratamentelor pentru artrita urmaresc relaxarea muschilor si alinarea durerilor prin reducerea inflamatiilor. Doar cateva dintre abordari vizeaza rezolvarea cauzelor bolii.

Printre metodele de ameliorare se numara:

Aplicare de cald si rece: caldura contribuie la reducerea durerilor, imbunatateste circulatia sangelui si reduce anchiloza; compresele reci sunt de ajutor pentru articulatii tumefiate si fierbinti

Odihna si exercitii: articulatiile foarte inflamate sau dureroase au nevoie de odihna. Dupa ce trece faza acuta, faceti zilnic o jumatate de ora de exercitii pentru incalzire, dar fara sa suprasolicitati. Faceti si exercitii de intarire a muschilor din jurul articulatiilor, pentru a mentine supletea si a stimula producerea de lubrifiant articular.

Dieta: articulatiile si sistemul imunitar au nevoie de o dieta sanatoasa - cinci portii de legume si fructe zilnic. Foarte eficienti in reducerea inflamatiilor sunt acizi grasi esentiali existenti in pestii grasi (hering, sardina, somon), nuci, seminte (mai ales de in) si cereale integrale.

Alimentele antiartrita sunt cele de culoare portocalie (bogate in betacaroten) - morcovi, ardei gras, portocale, porumb, cele ce contin acizi grasi - pesti grasi, nuci si semnite, precum si cele ce contin proantocianidine - ciresele si visinele.

Aromaterapie:

  • Musetelul si levantica au proprietati antiinflamatoare
  • Boabele de ienupar si chiparosul reduc tumefierea
  • Piperul negru si maghiranul ajuta la relaxarea muschilor si atenuarea durerii

Fitoterapie: ceai de trifoiste de balta, ceai de seminte de telina, ceai de gheara diavolului, urzica, cimbru salbatic