Cristaloterapia este o forma de tratament energetic, derivata din practicile folosite in alte terapii complementare precum ayurveda, medicina traditionala chinezeasca, samanismul nord-american practicat de vechii indieni americani.

Cristaloterapia pleaca de la principiile energetice mai sus amintite prin care se presupune ca intregul nostru corp este alimentat de un flux continuu de energie care curge liberă prin meridianele energetice ale corpului, energie care ne da forță, vitalitate si care mentine starea de sanatate a corpului.

Pe parcursul vietii, pot sa apara insa anumite blocaje in curgerea libera a acestor energii, blocaje care duc la aparitia unor boli si afectiuni. La fel ca si corpul uman, si Pământul - planeta pe care traim-  este strabatuta de energie, este vie, iar aceasta energie vitala este captata si pastrata in matricile cristaline din corpul planetei. Aceste cristale sunt o adevarata sursa de energie vitala radianta si atunci cand sunt folosite corect, au puterea de a neurtraliza blocajele energetice aparute la nivelul corpului uman. Fiecare tip de cristal are propriul sau tip de energie, pe o anumita frecvență si se adreseaza unui anumit tip de blocaj energetic.

Atentie insa! Nu orice cristal are proprietati terapeutice care pot fi folosite in acest tip de tratament. Pietrele semi-pretioase si cristalele trebuie sa fie de cea mai buna calitate si puritate pentru a poseda aceste efecte terapeutice. De asemenea, forma in care s-a taiat cristalul este importanta deoarece se considera ca anumite forme amplifica foarte mult puterea tamaduitoare a cristalelor. Exista cristale care din contra, pot avea efecte daunatoare asupra organismului, daca nu sunt folosite corect. Pentru a avea puteri terapeutice, un cristal trebuie sa fie pur, sa nu fie contaminat deloc cu materie straina, cu alta structura decat cea a cristalului.

Cristaloterapeutii aranjeaza cristalele in jurul pacientului sau le pun pe corpul acestuia, alegand pietrele despre care se crede ca sunt eficiente pentru a rezolva problemele de sanatate respective.