Mirodeniile au o serie de efecte benefice si tamaduitoare asupra organismului uman. Si turmericul, la randul lui are aceste prorietati vindecatoare demonstrate: ajuta la prevenirea aterosclerozei, a unor anumite tipuri de cancere si a bolii Alzheimer. Reduce durerile si blocajele artritei reumatoide, ajuta in caz de indigestie si in sindromul colonului iritabil. Aceste efecte sunt atribuite compusilor cu proprietati anti-inflamatoare pe care ii contine: curcuminiode, uleiuri esentiale si carotenoizi.

Turmericul contine un nivel mare de antioxidanti, substante antivirale, antibacteriene, antifungice, anti-cancerigene, anti-mutagenice si are proprietati antiinflamatorii. In plus, turmeric contine multi nutrienti sanatosi, precum carbohidrati, proteine, fibre, niacina, vitamina C, vitamina E, vitamina K, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu si zinc. Datorita tuturor acestor substante pretioase, el este folosit cu succes in numeroase afectiuni.

Puterile tamaduitoare ale turmericului s-au demonstrat prin studii stiintifice in care s-au administrat pastile cu curcumina (500 gr. de 4 ori pe zi) si pastile placebo la 2 grupe de subiecti care sufereau de indigestie. Curcumina este substanta care sa gaseste si in turmeric si este cea care ii da culoarea galben intens. Aproape 90% din cei care au avut parte de tratamentul cu curcumina au scapat complet de indigestie sau au avut parte de ameliorari dupa o saptamana de tratament. 

Turmericul se poate consuma si sub forma de tinctura, care se poate bea amestecata in alte bauturi (40-60 picaturi la jumatate de litru de lichid care se bea in decurs de o zi de 3-4 ori). Praful de turmeric poate fi preparat sub forma de infuzie si se poate bea ca un ceai.

Exista si unele efecte secundare care pot aparea in cazul in care se abuzeaza de aceasta substanta. Turmericul stimuleaza functia hepatica si trebuie evitat de cei care au pietre la colecist. De asemenea, curcumina interfereaza cu citostaticele si nu ar trebui consumata de cei care fac chimioterapie decat dupa consultarea medicului curant.

Principalele beneficii ale turmericului sunt: previne cancerul, amelioreaza artrita, reduce colesterolului, ajuta la controlul greutatii, tine sub control diabetul, creste imunitatea, imbunatateste digestia, previne bolile hepatice, vindeca ranile, previne boala Alzheimer.